علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ + راه های تشخیص سریع

صفحه کلاچ یک قطعه مهم در سیستم انتقال قدرت خودرو می باشد و این قطعه دیر یا زود فرسوده می شود. اگر هنگام رانندگی با کاهش قدرت و سرعت ماشین مواجه هستید به طوری که عوض کردن دنده به سختی صورت می گیرد یا شتاب خودرو به صورت ناگهانی کم می شود یعنی صفحه کلاچ ساییدگی پیدا کرده و تمام شده است. برای رفع چنین مشکلی بهتر است علت را شناسایی کنید و سپس در صورت لزوم قطعات معیوب را تعویض نمایید. پیشنهاد می کنیم با این مطلب همراه شوید در ادامه در مورد علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ صحبت می کنیم و سپس به معرفی راه هایی برای تشخیص سریع این مشکل می پردازیم.

خرید دیسک و صفحه کلاچ

صفحه کلاچ چیست؟

در سیستم انتقال قدرت در خودرو، صفحه کلاچ نقش کلیدی دارد به این صورت که انتقال نیرو از موتور به جعبه دنده صورت می گیرد. صفحه کلاچ بین فلایویل و دیسک کلاچ قرار دارد و به وسیله نیروی اصطکاک، قدرت موتور را به چرخ ها می رساند. به عبارتی، دیسک و صفحه کلاچ، خودرو را وادار به حرکت می کند. عملکرد صفحه کلاچ به این صورت است که وقتی پدال کلاچ را فشار می دهید صفحه کلاچ از فلایویل جدا و ارتباط بین موتور و جعبه دنده قطع می گردد. همین موضوع باعث می شود راننده بتواند دنده خودرو را به راحتی جا بزند یا دنده را عوض کند. بعد از رها کردن پدال کلاچ، صفحه کلاچ دوباره با فلایویل درگیر می شود و نیروی موتور را به چرخ ها انتقال می دهد. عملکرد صحیح این قطعات برای حرکت روان خودرو لازم است.

 

علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ

  1. کاهش قدرت و سرعت ماشین
  2. سخت شدن کلاچ
  3. سخت شدن تعویض دنده
  4. سروصدای زیاد هنگام تعویض دنده
  5. لرزش خودرو در شروع حرکت
  6. بوی سوختگی
  7. عدم تناسب دور موتور و سرعت خودرو

 

1-کاهش قدرت و سرعت ماشین

وقتی کیت کلاچ تمام شده باشد راننده با این وضعیت روبه رو می شود که هر چه پدال گاز را فشار دهد، ماشین سرعت و شتاب نمی گیرد. دلیل این اتفاق این است که دیسک و صفحه ساییدگی پیدا کرده و انتقال قدرت در خودرو صورت نمی گیرد. برای جلوگیری از این اتفاق با نیم کلاچ رانندگی نکنید، از افزایش ناگهانی دور موتور جلوگیری کنید و در زمان مناسب نسبت به بررسی و تعویض صفحه کلاچ اقدام نمایید. همچنین از حمل بار بیش از حد توان خودرو پرهیز کنید و از دنده مناسب هنگام رانندگی استفاده نمایید.

 

2-سخت شدن کلاچ

وقتی کیت کلاچ ساییدگی و خوردگی پیدا می کند، حالت ارتجاعی خود را از دست می دهد به طوری که کلاچ سفت می گردد. همین موضوع بیانگر خرابی دیسک و صفحه می باشد. این مشکل به خاطر خرابی هیدرولیک، پارگی یا سفتی سیم کلاچ و فرسودگی فنرهای دیسک کلاچ اتفاق می افتد.

برای جلوگیری از بروز این مشکل از رها کردن ناگهانی پدال کلاچ خودداری کنید. همچنین با نیم کلاچ رانندگی نکنید. بهتر است روغن هیدرولیک کلاچ به صورت منظم بررسی شود و اقدام به تعویض به موقع سیم کلاچ در صورت نیاز کنید. البته سرویس دوره ای سیستم کلاچ هم در جلوگیری از سفت شدن پدال کلاچ مؤثر است.

 

3-سخت شدن تعویض دنده

وقتی دنده ها به خوبی جا نروند یا تعویض دنده ها به سختی صورت گیرد احتمالا کیت کلاچ نیاز به تعویض دارد. برای جلوگیری از تعویض دنده بهتر است با نیم کلاچ رانندگی نکنید و بیش از حد به دسته دنده فشار وارد نکنید. همچنین علائم خرابی فنر صفحه کلاچ را جدی بگیرید و برای سرویس دوره ای سیستم کلاچ و گیربکس اقدام کنید. البته با استفاده صحیح از کلاچ هنگام رانندگی، بررسی و تعویض به موقع روغن گیربکس و بررسی و تنظیم کابل یا سیم کلاچ می توانید از سخت شدن تعویض دنده جلوگیری کنید.

 

4-سروصدای زیاد هنگام تعویض دنده

هنگامی که دیسک و صفحه کلاچ رو به پایان باشد زمان تعویض دنده، سروصداهای ناهنجاری تولید می شود. در چنین حالتی بهتر است صفحه کلاچ بررسی شود. این صداها بیانگر مشکلاتی همچون فرسودگی صفحه کلاچ، عدم هماهنگی دنده ها و خرابی بلبرینگ کلاچ می باشد.

 

5-لرزش خودرو در شروع حرکت

وقتی خودرو را روشن می کنید و دنده را جا می زنید و پای خود را از روی کلاچ برمی دارید، خودرو شروع به لرزش می کند. این مشکل بخاطر فرسودگی صفحه کلاچ یا عدم درگیری مناسب آن با فلایویل می باشد. توجه داشته باشید که ادامه دار شدن لرزش خودرو می تواند به بخش های گیربکس آسیب برساند.

البته میزان خرابی صفحه کلاچ بر میزان لرزش خودرو تأثیرگذار است به این صورت که اگر میزان خرابی کم باشد خودرو لرزش خفیف هنگام شروع حرکت خواهد داشت. همچنین اگر میزان خرابی متوسط باشد لرزش مداوم خودرو در دنده 1 و 2 احساس می شود. خرابی زیاد صفحه کلاچ منجر به لرزش شدید و ضربه های محسوس هنگام حرکت می گردد. البته اگر میزان خرابی صفحه کلاچ بسیار زیاد باشد خودرو به سختی حرکت می کند و بوی سوختگی به مشام می رسد.

 

بیشتر بخوانید: زمان تعویض دیسک و صفحه

6-بوی سوختگی

بعد از اینکه با خودرو مسافت کمی را طی کردید بوی سوختگی به مشام می رسد و این بخاطر داغ شدن بیش از حد دیسک و صفحه می باشد. این مشکل معمولا بخاطر رانندگی با نیم کلاچ، فشار بیش از حد به سیستم کلاچ و ترمزهای مداوم اتفاق می افتد. توجه داشته باشید که داغ شدن دیسک و صفحه باعث کاهش عمر قطعات شده و عملکرد خودرو را تحت تأثیر قرار می دهد.

 

7-عدم تناسب دور موتور و سرعت خودرو

وقتی پدال گاز را فشار می دهید عقربه دور موتور بالا می رود در حالی که سرعت ماشین تغییر نمی کند. این مشکل معمولا به دلیل لغزش صفحه کلاچ صورت می گیرد. توجه داشته باشید که صفحه کلاچ سالم نیرو را از موتور به چرخ ها هدایت می کند ولی صفحه کلاچ فرسوده این کار را انجام نمی دهد و فقط موتور کارش را انجام می دهد در حالی که سرعت خودرو بیشتر نمی شود.

 

دلایل خراب شدن صفحه کلاچ

استفاده زیاد از کلاچ، رانندگی زیاد در ترافیک، شتاب زیاد در حرکت و سنگین کردن خودرو باعث خراب شدن کلاچ می شود. با این وجود، با استفاده صحیح از کلاچ می توانید احتمال بروز این اتفاق را به تأخیر بیندازید. برای اینکه کمتر با علائم خرابی صفحه کلاچ روبه رو شوید بهتر است هنگام توقف طولانی، دنده را خلاص کنید. هرگز در سربالایی ها نیم کلاچ نگیرید و در حین رانندگی، پای خود را روی کلاچ استراحت ندهید. همچنین در ترافیک های سنگین از ترمز و دنده مناسب استفاده کنید و هنگام تعویض دنده، کلاچ را تا انتها فشار دهید.

 

نحوه تست در خانه یا تعمیرگاه

تست صفحه کلاچ یکی از ترفندهایی است که هر راننده ای باید بلد باشد. این تست نشان می دهد که زمان تعویض دیسک و صفحه کلاچ رسیده است یا اینکه هنوز می توانید از این قطعات استفاده کنید. در حالت کلی بدون باز کردن موتور امکان مشاهده دیسک و صفحه کلاچ وجود ندارد. با این وجود، با چند تست ساده می توانید تخمین بزنید که چه میزان از صفحه کلاچ سالم است.

بهترین روش های تست صفحه کلاچ شامل تست صفحه کلاچ با دنده 2، ضربه خوردن پدال کلاچ، شل شدن پدال کلاچ، کاهش چشمگیر شتاب، استشمام بوی سوختگی بعد از روشن شدن ماشین و نرم جا رفتن دنده می باشد.

به طور مثال روش، تست صفحه کلاچ با دنده 2 یکی از روش های ساده برای بررسی وضعیت صفحه کلاچ در حالت ایستاده است به این صورت که خودرو را در دنده 2 قرار داده و پدال گاز را فشار دهید، اگر خودرو به جای خاموش شدن شروع به حرکت کرد بیانگر فرسوده بودن صفحه کلاچ است و باید تعویض شود.

 

جمع بندی

برخی عادت های بد رانندگی همچون استفاده نادرست از کلاچ، ترافیک های طولانی و شتاب های ناگهانی در خراب شدن زودهنگام صفحه کلاچ نقش دارند. از جمله علائم خرابی صفحه کلاچ می توانیم به کاهش قدرت و سرعت در شتاب گیری، بوی سوختگی هنگام رانندگی در سربالایی ها، سفت شدن پدال کلاچ، لرزش خودرو هنگام شروع حرکت و سخت شدن تعویض دنده اشاره کنیم.

برای جلوگیری از خرابی صفحه کلاچ بهتر است مسیرهای کم ترافیک را انتخاب کنید. همچنین با تنظیم صحیح کابل یا هیدرولیک کلاچ، رانندگی با دور موتور مناسب، تعویض روغن گیربکس در زمان مناسب، کلاچ نگرفتن در هنگام عبور از دست اندازها و فشار ندادن بیش از حد پدال کلاچ می توانید از خرابی این قطعه جلوگیری کنید.