اهمیت چراغ مه شکن در جاده های ایران
اهمیت چراغ مه شکن در جاده های ایران
میدان دید راننده در جاده های مه آلود و شرایط آب و هوایی نامساعد کاهش پیدا می کند به طوری که تا چند متری خود را به سختی می تواند ببیند. با این وجود، چراغ های معمولی نمی توانند دید کافی را برای راننده تأمین نمایند. در چنین شرایطی، چراغ های مه شکن به کمک راننده می آیند و نه تنها باعث افزایش میدان دید راننده می شوند بلکه در شرایطی که چراغ های جلو و عقب خودرو خیلی مؤثر نیستند، کارایی بالایی دارند. با این مطلب همراه باشید در ادامه به اهمیت چراغ مه شکن در جاده های ایران می پردازیم.
تاریخچه چراغ مه شکن
چراغ های مه شکن اولین بار در دهه 70 میلادی و روی خودروهای مسابقه ای مورد استفاده قرار گرفتند و از سال 1990 وجود آن ها روی خودروها الزامی شد. این نوع چراغ ها پرتوهای نور را با زاویه زیادی نسبت به سطح زمین ساطع می کنند و همین ویژگی سبب می شود که میدان دید در فاصله نزدیک به خودرو افزایش یابد. به این صورت که چراغ های مه شکن جلو برای استفاده در هوای مه آلود، بارانی و گردوغبار کارایی دارند و چراغ های مه شکن عقب خودرو برای نفوذ در لایه های گردوغبار مؤثر هستند و سایر رانندگان می توانند وجود خودرو را تشخیص دهند.
بیشتر بخوانید: علائم خراب شدن چراغ خودرو و زمان تعویض آن
قوانین استفاده از چراغ های مه شکن
استفاده از این چراغ ها منحصر به شرایط خاص و موقعیت هایی است که دید راننده کم است و راننده مجاز به استفاده از چراغ مه شکن می باشد. توجه داشته باشید که در شرایط عادی نباید چراغ مه شکن روشن باشد چون باعث اذیت چشم سایر رانندگان می شود و احتمال بروز تصادف را افزایش می دهد. همچنین در شرایط نامساعد آب و هوایی نباید از چراغ های معمولی استفاده شود چون بخاطر بازتاب نور به وسیله ذرات موجود در هوا، دید راننده محدودتر می شود در حالی که چراغ های مه شکن با تابش نور نزدیک به سطح زمین، این مشکل را برطرف نموده اند.
لازم به ذکر است که در شرایط جوی نامساعد بهتر است چراغ اصلی خودرو را روشن کنید و اگر محدوده دید شما به کمتر از 100 متر رسید از چراغ مه شکن استفاده کنید.
تفاوت چراغ مه شکن با چراغ های معمولی خودرو
تفاوت این دو نوع چراغ در نحوه تابش نور و عملکرد آن ها در شرایط مختلف است. به این صورت که چراغ های معمولی همچون نور بالا و نور پایین، نور را در زاویه بیشتری نسبت به سطح زمین ساطع می کنند و برای شرایط عادی مناسب هستند و به راننده میدان دید کافی می دهند.
چراغ های مه شکن فاصله کمتری تا سطح زمین دارند و همین ویژگی باعث می شود که نور این چراغ ها توسط ذرات معلق در هوا کمتر بازتاب پیدا کند و میدان دید راننده بیشتر شود. به همین خاطر توصیه می شود که در شرایط بارش برف و باران، گردوغبار و مه غلیظ که دید راننده محدود است از چراغ مه شکن استفاده شود.
زمان نصب و جای صحیح چراغ مه شکن
نصب این نوع چراغ ها به قوانین کشور مربوطه بستگی دارد به طور مثال در اروپا، خودروسازان ملزم به نصب چراغ های مه شکن بر روی خودروها هستند. در کشور ایران داشتن چراغ های مه شکن جلو یک الزام قانونی نیست به همین خاطر اغلب تولیدکنندگان خودرو، آن ها را در مدل های پایه خود ارائه نمی دهند. با این وجود، در تمام خودروها چراغ مه شکن عقب نصب می گردد چون وجود آن ضروری است اما چراغ های مه شکن جلو اغلب به عنوان یک آپشن جانبی بر روی خودروهای لوکس نصب می گردد.
چراغ مه شکن به دو صورت تکی یا دو تایی در عقب و جلوی خودرو نصب می گردد تا در شرایط جوی نامساعد مورد استفاده قرار گیرد و از حوادث و تصادف جلوگیری شود.
چراغ های مه شکن تکی در سمت راست راننده و به صورت نامتقارن نصب می شوند تا خودروی عقبی دید بهتری داشته باشد و توجه سایر خودروها را جلب کند. چراغ های مه شکن دوتایی نصب می شوند تا فاصله خودروی مقابل را نشان دهند. البته در برخی موارد راننده ها چراغ مه شکن دو تایی عقب را با چراغ ترمز اشتباه می گیرند.
چراغ مه شکن عقب چیست؟
چراغ مه شکن عقب به چراغ مه شکن جلو شباهت دارد ولی در برخی موارد تفاوت هایی وجود دارد. چراغ مه شکن عقب بخشی از زمین را روشن کرده و باعث می شود که راننده پشت سری، خودرو را ببیند و همین ویژگی مانع از تصادف خودروهای عقب با خودروی شما می شود.
توجه داشته باشید که چراغ مه شکن عقب دارای رنگ یکسان (رنگ قرمز) و فاصله ای مناسب و استاندارد با چراغ ترمز می باشد. این موارد باعث می شود هنگامی که شما ترمز می گیرید، راننده عقب متوجه ترمز گرفتن شما شود و مشکلی پیش نیاید.
نور زرد در چراغ مه شکن جلوی خودرو چیست؟
نورد زرد در مقایسه با نور سفید، اشعه آبی و بنفش کمتری دارد و همین ویژگی سبب کاهش تبلور نور نورد در برخورد با مه و قطرات آب می شود. استفاده از نور زرد برای افزایش دید در مسیرهای مه آلود بسیار مفید است.
جمع بندی
چراغ مه شکن یا پروژکتور با انتشار پرتوهای میله ای با زاویه زیاد نسبت به زمین طراحی شده و معمولا هنگام کاهش دید تا 100 متر از آن استفاده می شود و هدف افزایش دید کلی در فاصله محدود است.
چراغ های مه شکن معمولا در زیر سپر جلو و در دو طرف نصب می شود و در بعضی مدل ها هم در زیر سپر عقب خودرو و به صورت متقارن نصب می گردد. زمان مناسب استفاده از چراغ مه شکن در شرایطی است که میدان دید راننده به دلیل باران و برف شدید، گردوغبار یا مه کاهش پیدا کرده و راننده با سرعت کم در حال رانندگی می باشد. البته در شرایط عادی، استفاده از چراغ مه شکن مجاز نمی باشد. رانندگی با این چراغ ها برای خودروهایی که از روبرو رد می شوند، مزاحمت هایی همچون اختلال در دید و حواس پرتی راننده ایجاد می کند.