آشنایی با عوامل آب کم کردن رادیاتور خودرو
آب و مایع رادیاتور نقش بسیار مهمی در کنترل دمای موتور خودرو دارند. دمای موتور در حین کارکرد به حدود 500 درجه سانتیگراد میرسد و تنها مایع رادیاتور است که میتواند این دما را در محدوده ایمن نگه دارد. افزایش بیش از حد دما میتواند آسیبهای جدی به موتور وارد کرده و تعمیر آن هزینههای زیادی را به همراه داشته باشد. به همین دلیل، کم شدن مایع رادیاتور میتواند خطرات زیادی برای سلامت موتور خودرو ایجاد کند. بنابراین باید توجه ویژهای به سطح مایع رادیاتور داشت و عواملی که میتوانند موجب کاهش آن شوند، شناسایی و رفع شوند تا از بروز مشکلات جدی جلوگیری شود.
چه عواملی باعث آب کم کردن رادیاتور خودرو میشوند؟
اگر با مشکل کم شدن آب رادیاتور خودرو روبرو هستید، دلایل مختلفی میتواند موجب این اتفاق شود؛ همچنین در بسیاری از موارد ترکیب چند عامل میتواند باعث کاهش سطح آب رادیاتور شود که باید به دقت بررسی شود.
استفاده نکردن ضدیخ
عدم استفاده از ضدیخ در سیستم خنککننده میتواند به تبخیر سریعتر مایع رادیاتور منجر شود. ضدیخ علاوهبر کاهش دمای انجماد آب، موجب بالا رفتن نقطه جوش آن میشود و در نتیجه از بخار شدن آب در دمای بالا جلوگیری میکند. بدون ضدیخ، آب رادیاتور در شرایط دمایی بالا به سرعت بخار میشود و سطح آن کاهش مییابد؛ بنابراین برای حفظ سلامت سیستم خنککننده، باید از ضدیخ مناسب در رادیاتور خودرو استفاده کرد.
فن رادیاتور و خرابی آن
فن رادیاتور یکی از اجزای کلیدی در خنککردن مایع رادیاتور میباشد. در صورت خرابی فن، هوا به درستی از طریق رادیاتور عبور نکرده و آب موجود در سیستم به طور موثر خنک نمیشود. در نهایت این امر منجر به بالا رفتن دمای موتور و تبخیر آب رادیاتور میشود. خرابی فن رادیاتور میتواند به دلایل مختلفی از جمله معیوب شدن موتور فن یا فیوزها باشد و باعث بروز مشکل در سیستم خنککننده شود.
رادیاتور و سوراخ شدن آن
رادیاتور که اصلیترین عضو در سیستم خنککننده خودرو میباشد ممکن است بر اثر برخورد با اجسام سخت یا تجمع زبالهها دچار سوراخ شود. این سوراخها میتوانند منجر به نشتی آب و کاهش سطح مایع رادیاتور شوند. در صورتی که سوراخ کوچک باشد، ممکن است با تعمیرات جزئی قابل حل باشد، اما در صورت خرابی شدید، تعویض کامل رادیاتور ضروری خواهد بود تا از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری شود.
فرسودگی شلنگها و اتصالات
شلنگها و اتصالات سیستم خنککننده ممکن است به مرور زمان دچار فرسودگی شده و باعث نشتی آب شوند. در این صورتحتی اگر رادیاتور سالم باشد، ممکن است آب از مسیرهای مختلفی همچون شلنگها یا اتصالات در حال حرکت، خارج شود. برای شناسایی این مشکل باید سلامت لولهها و اتصالات مختلف سیستم بررسی و از سالم بودن آنها اطمینان حاصل شود.
درب رادیاتور و خرابی آن
درب رادیاتور یا منبع انبساط وظیفه دارد که فشار آب را در سیستم خنککننده حفظ کند. اگر درب خراب شود، فشار سیستم کاهش یافته و ممکن است آب از اطراف درب رادیاتور تبخیر یا نشتی پیدا کند. در صورت مشاهده رسوب آب در اطراف درب رادیاتور، میتوان احتمال خرابی آن را بررسی کرده و در صورت لزوم، آن را تعویض نمود.
منبع انبساط و خرابی آن
منبع انبساط به عنوان محفظهای برای ذخیره مایع اضافی رادیاتور عمل میکند. اگر این منبع دچار خرابی شود یا سوراخ ریزی پیدا کند، سطح آب رادیاتور کاهش مییابد. در این شرایط، نیاز به بررسی دقیق منبع انبساط و تعویض قطعات معیوب برای جلوگیری از افت سطح آب و بروز مشکلات جدیتر وجود دارد.
رادیاتور بخاری و خرابی آن
رادیاتور بخاری وظیفه دارد تا هوای گرم داخل کابین خودرو را تأمین کند. این رادیاتور ممکن است به مرور زمان دچار خرابی شود. بهویژه اگر از آب شهری استفاده شده باشد. در صورت خرابی رادیاتور بخاری، ممکن است نشتی آب به داخل کابین خودرو برسد یا بوی ضدیخ در داخل کابین پخش شود. برای رفع این مشکل، نیاز به تعویض رادیاتور بخاری است که اغلب شامل باز کردن داشبورد میشود.
مشکلات مربوط به واشر منیفولد
واشر منیفولد یکی از قطعاتی میباشد که ممکن است به دلیل خرابی آن، آب به داخل محفظه احتراق وارد شود. در این صورت، آب به همراه بنزین در موتور میسوزد و باعث کاهش سطح آب رادیاتور میشود. برای رفع این ایراد باید واشر منیفولد تعویض شود و در صورت لزوم، اجزای دیگر موتور نیز بررسی شوند.
واترپمپ و خرابی آن
واترپمپ وظیفه به گردش درآوردن آب در سیستم خنککننده را برعهده دارد. در صورتی که این قطعه دچار خرابی یا مستهلک شدن شود، ممکن است نشتی آب در سیستم ایجاد گردد. اگر واترپمپ بهدرستی کار نکند، جریان آب قطع میشود و سطح مایع رادیاتور کاهش مییابد. بررسی و تعویض واترپمپ در صورت نیاز، از بروز مشکلات شدیدتر جلوگیری خواهد کرد.
عملکرد نادرست ترموستات
اگر ترموستات به درستی عمل نکند و در حالت بسته باقی بماند، موتور خودرو به دمای بیش از حد رسیده و جوش میآورد. این وضعیت باعث تبخیر آب رادیاتور و کم شدن سطح مایع در سیستم خنککننده میشود. در صورتی که ترموستات خراب باشد، باید آن را تعویض کرد تا از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری شود.
واشر سرسیلندر و خرابی آن
واشر سرسیلندر به عنوان یک قطعه حساس در موتور خودرو عمل میکند. در صورتی که این واشر فرسوده یا خراب شود، آب به داخل سیلندر نفوذ کرده و با بنزین ترکیب میشود. این عمل باعث کاهش سطح آب رادیاتور و بروز مشکلات جدی در عملکرد موتور میشود. برای رفع این مشکل، باید واشر سرسیلندر تعویض شود.
عملکرد نادرست بوش سیلندر
مستهلک شدن بوش سیلندر در موتورهای خاص مانند TU3 و XU7 میتواند موجب نشتی آب شود. در این موارد، نیاز به تعمیر اساسی موتور و تعویض بوشهای سیلندر است تا از بروز مشکلات بزرگتر جلوگیری شود.
بلوک موتور و ترک خوردن آن
ترک خوردن بلوک موتور یکی از مشکلات نادر ولی جدی است که میتواند باعث نشتی آب از موتور شود. اگر ترکهای موجود قابل جوش دادن نباشند، باید بلوک موتور تعویض شود که در این صورت هزینههای زیادی را به همراه دارد. این مشکل معمولا زمانی رخ میدهد که خودرو دچار جوش آوردن یا دمای بسیار بالایی شده باشد.
نحوه جبران کردن کم آبی رادیاتور خودرو
برای جبران کمبود آب رادیاتور در خودرو، ابتدا باید شرایط خاص هر موقعیت را در نظر بگیرید. اگر متوجه کم شدن آب رادیاتور در حالی که موتور سرد است، شدید میتوانید درب رادیاتور را باز کرده و با محلول خنککننده (ترکیب ضد یخ و آب مقطر) که از قبل آن را آماده کردهاید، سطح آب را تا خط ماکزیمم جبران کنید. اما اگر موتور داغ باشد، باید احتیاط بیشتری داشته باشید. در این صورت ابتدا باید اجازه دهید تا موتور کمی خنک شود. این کار را میتوان با فعال کردن فنها و ریختن آب روی رادیاتور انجام داد.
سپس با استفاده از یک دستمال، درب رادیاتور را به آرامی باز کنید. باید صبر کنید تا بخار خارج شود تا از سوختگیهای احتمالی جلوگیری کنید. پس از باز کردن درب، کمبود آب را تا حد مناسب جبران کنید. در خودروهای دارای منبع انبساط، میتوانید آب را در این منبع اضافه کنید. پس از تکمیل فرایند موتور را خاموش کرده و پیچ هواگیری را باز کنید و در حین اضافه کردن مایع خنککننده، آن را هواگیری کنید تا هوای اضافی از سیستم خارج شود.
جمعبندی
در نهایت کم شدن آب رادیاتور خودرو میتواند به دلیل عوامل مختلفی مانند خرابی قطعات مختلف سیستم خنک کننده یا عدم استفاده از ضدیخ رخ دهد. این مشکل میتواند باعث افزایش دمای موتور و آسیبهای جدی به آن شود. برای جلوگیری از این آسیبها، ضروری است که سطح مایع خنککننده را بطور منظم بررسی کنید؛ همچنین در هنگام کمبود آب، باید با احتیاط کامل اقدام به اضافه کردن مایع خنککننده کنید. برای اطمینان از عملکرد بهینه سیستم خنککننده، توصیه میشود که در صورت مشاهده هرگونه نشتی یا مشکل، سریعا به تعمیرگاه مراجعه کنید.