کاسه نمد و تأثیر آن در سلامت سایر قطعات خودرو
کاسه نمد و تأثیر آن در سلامت سایر قطعات خودرو
کاسه نمد به عنوان یک قطعه مهم در خودرو، در اطراف محورها و شفت ها قرار می گیرد و از نشت روغن و سایر سیالات از داخل به خارج یا از خارج به داخل یک قسمت مکانیکی جلوگیری می کند. کاسه نمدها براساس جنس و مواد ساخت، طراحی و کاربرد به انواع مختلفی دسته بندی شده اند. همچنین قیمت مناسب و نصب آسان کاسه نمد، آن را به یک قطعه کاربردی در خودرو، تجهیزات و ماشین آلات تبدیل نموده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد می کنیم که با این مطلب همراه باشید.
ویژگی های کاسه نمد
کاسه نمد یک قطعه کلیدی است که در عملکرد و کارایی اجزای مکانیکی نقش مهمی بر عهده دارد. این قطعه کوچک کمتر شناخته شده است در حالی که برای جلوگیری از نشت مایعات و حفظ روانکاری در بخش های مختلف خودرو نقش حیاتی دارد.
علت نامگذاری این قطعه به کاسه نمد، شباهت آن به عملکرد نمد است چون در گذشته نمد برای درزگیری در اتصالات شفت ها، بلبرینگ ها و رولبورینگ ها مورد استفاده قرار می گرفت. به این صورت که نمد مانع از نفوذ سیالاتی همچون آب یا روغن به خارج یا داخل پوسته شفت یا قطعات مشابه می شد. به همین دلیل امروزه به این قطعه درزگیر، کاسه نمد گفته می شود.
چرا کاسه نمد را Oil Seal می نامند؟
همانطور که در مطالب فوق اشاره کردیم کاسه نمد یکی از اجزای سیستم روغن کاری یا روانکاری خودرو محسوب می شود. قطعات دوار و چرخنده همچون شفت های دوار برای حرکت راحت و چرخش به دور از اصطکاک به روغن کاری و روانکاری نیاز دارند. کاسه نمد برای درزبندی این قطعات که حاوی سیالاتی همچون روغن هستند، استفاده می شود.
با این وجود، این قطعه وظایف دیگری دارد که به آن می پردازیم. پیشگیری از هدررفت روغن با ممانعت از نشت آن، جلوگیری از نفوذ آب به درون اجزا و تداخل آب و روغن، پیشگیری از ورود آلودگی و ذرات گردوغبار به درون اجزای روغنی و پیشگیری از تماس اجزای فلزی دوار و ایجاد اصطکاک بین آن ها و کمک به روانکار کردن آنها.
اجزای کاسه نمد
اجزای اصلی کاسه نمد شامل بدنه فلزی، فنر، لبه آب بندی و گردگیر می باشد. جنس بدنه فلزی از فولاد است و به عنوان نگهدارنده سایر اجزا عمل می کند. فنر از فولاد ساخته شده است و عملکرد اصلی آن شامل ایجاد فشار بر لبه آب بندی، حفظ تماس با محور و جبران تغییرات دمایی می باشد. جنس لبه آب بندی از لاستیک و پلیمر است و هدف از بکارگیری آن ایجاد اصطکاک و فشار برای جلوگیری از نشت سیالات می باشد. همچنین جنس گردگیر از لاستیک و پلیمر می باشد و از ورود آلودگی ها جلوگیری می کند و سبب افزایش عمر لبه آب بندی می گردد.
انواع کاسه نمد در خودرو
کاسه نمدها با توجه به کاربردهای متنوع، محل نصب و نوع حرکت قطعات طراحی و تولید می شوند. انواع اصلی کاسه نمد شامل کاسه نمد شعاعی، محوری، ترکیبی، لب دار، دو طرفه، کاسه نمد فشار بالا و مقاوم در برابر دما می باشد. انواع کاسه نمد مهم و اصلی در خودرو شامل کاسه نمد پلوس، کاسه نمد گیربکس، کاسه نمد میل سوپاپ و کاسه نمد میل لنگ می شود.
- کاسه نمد پلوس
- کاسه نمد گیربکس
- کاسه نمد میل سوپاپ
- کاسه نمد میل لنگ
1-کاسه نمد پلوس
یک قطعه پلاستیکی که در اتصالات پلوس با گیربکس یا دیفرانسیل قرار می گیرد و مانع از نشتی روغن و گریس می شود. به عبارتی، از نشت روغن و گریس از دیفرانسیل یا گیربکس به بیرون جلوگیری می کند. همچنین این قطعه از ورود گردوغبار، ایجاد اصطکاک و ایجاد صدای اضافه در هنگام چرخش چرخ ها جلوگیری می کند.
2-کاسه نمد گیربکس
کاسه نمد گیربکس یک نوع آب بند محسوب می شود. جنس آن لاستیک مقاوم است و به عنوان یک مانع بین دو قسمت متحرک از گیربکس عمل می نماید. همچنین این قطعه طوری طراحی شده که از نشت روغن جلوگیری می کند و مانع ورود گردوغبار و ذرات معلق به داخل گیربکس می شود.
3-کاسه نمد میل سوپاپ
میل سوپاپ قطعه ای از جنس فلز یا تفلون است که با حرکت دادن سوپاپ ها، سبب ورود و خروج هوا و سوخت به سلیندر می شود. کاسه نمد میل سوپاپ برای جلوگیری از روغن ریزی در انتهای میل سوپاپ به کار می رود.
4-کاسه نمد میل لنگ
میل لنگ قطعه ای است که حرکت خطی را به حرکت دورانی پیستون تبدیل می کند و در مجراهای میل لنگ از روغن برای روان تر کار کردن آن استفاده می شود. کاسه نمد میل لنگ در درزبندی و آب بندی قطعات خودرو به منظور جلوگیری از روغن ریزی در خودرو به کار می رود.
علائم خرابی کاسه نمد
سلامت کاسه نمد باید در سرویس های دوره ای خودرو مورد بررسی قرار گیرد. از جمله نشانه های خرابی کاسه نمد می توانیم به پرسروصدا کار کردن دیفرانسیل، نشت روغن از شفت بین چرخ دنده های دیفرانسیل، کمبود روغن دیفرانسیل، روغن ریزی موتور، مسدود شدن سوپاپ های هوای گیربکس و نشستن گرد و خاک اطراف کاسه نمد پلوس اشاره کنیم.
لازم به ذکر است که کاسه نمدها عمر مفید مشخصی دارند و بعد از آن، باید تعویض شوند. با این وجود، برخی عوامل همچون بی کیفیت بودن روغن، بی کیفیت بودن کاسه نمد، عدم نصب صحیح کاسه نمد و کاهش سطح روغن موتور، دیفرانسیل و گیربکس در استهلاک زودرس آن ها نقش دارد.
اهمیت تعویض کاسه نمد در خودرو
کاسه نمد وظیفه پیشگیری از نشت روغن و گریس و جلوگیری از ورود گردوغبار به داخل محفظه های مختلف را بر عهده دارد. عدم تعویض به موقع این قطعه یا خراب شدن آن می تواند باعث نشت روغن، کاهش سطح روغن، کاهش روانکاری، خرابی قطعات و آسیب به خودرو شود.
جمع بندی
کاسه نمد به عنوان یکی از اجزای عایق کار و درزگیر خودرو، در شفت ها به کار می رود و وظیفه آب بندی آن ها را بر عهده دارد. همچنین کاسه نمد در بخش های مختف خودرو از قبیل کمک فنر، شیر فرمان، سوپاپ، پیستون و پلوس کاربرد دارد. عملکرد صحیح کاسه نمد سبب می شود تا قطعاتی همچون موتور و گیربکس در خودرو دچار آسیب نشوند و همین موضوع مانع از ایجاد تعمیرات پرهزینه می گردد. همچنین کاسه نمد با جلوگیری از ورود آلودگی و حفظ روانکاری در قطعات، عمر آنها را افزایش می دهد و از خراب شدن زودهنگام آن ها جلوگیری می کند.