علائم خرابی پیستون پراید و نحوه تشخیص آن

پیستون قطعه ای است که در انواع موتور احتراقی که شامل موتورهای بنزینی، دیزلی و گاز خور می باشد، به کار می رود. با خراب شدن پیستون پراید، عملکرد موتور خودرو دچار اختلال می شود. با این وجود، شناخت بهتر این مسئله می تواند در انجام اقدامات به موقع کمک کننده باشد. با ما همراه باشید در این مطلب به علائم و دلایل خرابی پیستون و روش های تعمیر می پردازیم.

مشاهده و خرید پیستون با قیمت مناسب

پیستون چیست؟

پیستون جزء جدایی ناپذیر موتورهای احتراق داخلی محسوب می شود. جنس پیستون ها از چدن یا آلومینیوم است. البته در خودروهای سواری از پیستون های آلومینیومی استفاده می شود چون سبک هستند و انتقال حرارت بهتر صورت می گیرد. ساخت پیستون های آلومینیومی به دو روش ریخته گری یا آهنگری می باشد که برای ساخت موتورهای سبک از ریخته گری و برای موتورهای سنگین و پرقدرت از نوع آهنگری استفاده می شود.

توجه داشته باشید که موتورهای احتراق داخلی دارای سیلندرهای استوانه ای هستند و پیستون در داخل سیلندر حرکت می کند و در نتیجه آن مخلوط سوخت و هوا فشرده شده و از انفجار ناشی از آن، نیروی مکانیکی مورد نیاز برای حرکت اتومبیل به وجود می آید.

 

علائم خرابی پیستون پراید

کاهش قدرت موتور، صدای بلند ترموستات، لرزش موتور، کاهش فشار روغن، کاهش راندمان و کارایی موتور، افزایش مصرف روغن موتور و افزایش دود خارج شده از اگزوز از علائم خرابی پیستون می باشند.

 

دلایل خرابی پیستون پراید

خرابی رینگ های پیستون، ساییدگی سیلندر و پیستون، نفوذ ذرات خارجی در سیستم سوخت و هوا، افزایش دمای موتور، استفاده از سوخت نامناسب، ذوب شدگی پیستون، ترک خوردن پیستون و عدم رعایت مراحل تعمیر و نگهداری موتور می توانند منجر به خرابی پیستون شوند. در ادامه مطلب در مورد هر کدام از این موارد توضیحات لازم ارائه می گردد.

 

  1. خرابی رینگ های پیستون
  2. ذوب شدگی پیستون
  3. ترک خوردگی پیستون
  4. فرسایش شعاعی پیستون
  5. عدم رعایت مراحل تعمیر و نگهداری

 

1-خرابی رینگ های پیستون

یکی از علائم بارز خراب شدن رینگ پیستون، کاهش قابل توجه قدرت موتور می باشد. به این صورت که وقتی رینگ ها قادر نباشند وظیفه خود را انجام دهند تراکم داخل سیلندر کاهش پیدا می کند و همین موضوع بر قدرت موتور تأثیر منفی دارد. در چنین مواقعی راننده متوجه می شود که خودرو شتاب کافی ندارد و موتور عملکرد ضعیفی از خود نشان می دهد.

همچنین مواردی از قبیل خروج دود آبی یا سیاه از اگزوز، افزایش مصرف روغن موتور، کاهش کمپرس موتور، سختی در استارت زدن موتور و کاهش راندمان سوخت بیانگر خراب شدن رینگ پیستون هستند. البته صاف شدن کناره رینگ، عدم درزگیری کامل و نفوذ سوخت از کناره های آن، جزء خرابی های رینگ محسوب می شود.

 

2-ذوب شدگی پیستون

به دلایل متعددی امکان ذوب شدن پیستون وجود دارد. از جمله این دلایل می توانیم به زمان بندی نادرست احتراق و تأخیر در آن، خرابی و عملکرد ناقص نازل های تزریق، درزبندی ناقص بین سیلندر و پیستون، زمان بندی اشتباه تزریق سوخت، تزریق بیش از اندازه و یا کمتر از حد مورد نیاز، اشاره کنیم. توجه داشته باشید که تنظیم میزان سوخت، زمان بندی تزریق آن در محفظه احتراق و زمان بندی جرقه زنی شمع، تأثیر زیادی در پیشگیری از بروز این مشکل دارد.

 

3-ترک خوردگی پیستون

میزان شکنندگی پیستون تا حد زیادی به جنس آن بستگی دارد و ترک خوردگی پیستون هم ناشی از این موضوع می باشد. ناگفته نماند که تمام عوامل ایجاد ذوب شدگی در پیستون می تواند باعث شکست و ترک خوردگی پیستون هم شود. البته عوامل دیگری همچون ریخته گری ناصحیح پیستون، خنک کردن کمتر از میزان لازم توسط روغن موجود در فضای کارتر و سیستم خنک کننده در بروز این مشکل نقش دارند. همچنین تنظیم نبودن میزان تزریق و یا زمان بندی احتراق باعث عدم تنظیم فشار وارده به پیستون می شود و همین مسئله منجر به ترک خوردگی پیستون می گردد.

 

4-فرسایش شعاعی پیستون

منظور از فرسایش شعاعی؛ سایش سطح دیواره یا کناره های دامنه و تاج پیستون و خوردگی آن ها می باشد. فرسایش شعاعی پیستون باعث بر هم زدن تعادل لقی پیستون درون سیلندر می شود به طوری که پیستون را از حالت متوازن و یکسان خارج می کند. فرسایش شعاعی پیستون معمولا به دلایلی همچون فشرده سازی ناقص و ایجاد فشار کمتر از حد نیاز در این فرآیند، احتراق ناقص و ناصحیح، وجود مواد خورنده پیستون درون روغن و اندازه و ابعاد نامتناسب پیستون با سیلندر ایجاد می شود.

همچنین فرسایش شعاعی پیستون می تواند باعث آسیب سیلندر و یا بوش سیلندر شود.

 

5-عدم رعایت مراحل تعمیر و نگهداری

تعمیر و نگهداری صحیح موتور اتومبیل و اجزای تشکیل دهنده آن تأثیر زیادی در عملکرد بهتر آن خواهد داشت. عدم تعویض به موقع روغن موتور و فیلترهای هوا می تواند باعث خرابی پیستون شود.

 

نحوه مراقبت از پیستون پراید

قطعات متحرک موتور معمولا فاصله کمی با قطعات مجاور خود دارند بنابراین برای طول عمر بهتر، کارایی بیشتر و بازده بالاتر نیاز به عوامل کاهش دهنده سایش سطوح و اصطکاک دارند. روغن کاری به صورت منظم یک راهکار ساده و در عین حال مؤثر است. به این صورت که برای حرکت راحت و بدون مشکل پیستون درون سیلندر نیاز به روغن کاری می باشد. وقتی در فضای لقی بین پیستون و سیلندر روغن کافی وجود دارد نه تنها به حفظ تعادل پیستون کمک می شود بلکه باعث عملکرد بهتر رینگ ها شده و از استهلاک آنها می کاهد.

همچنین با سرویس کردن منظم سیستم خنک کاری خودرو که شامل واتر پمپ، ترموستات، رادیاتور و فن می باشد، می توان از بالا رفتن دمای پیستون و مشکلات ناشی از آن جلوگیری کرد. توجه داشته باشید که نگه داشتن موتور در دورهای بالا در مواقع غیرضروری فشار وارده به پیستون و ضریب حرکتی آن را بالا می برد و همین موضوع باعث فرسایش و اختلال در عملکرد پیستون می شود.

 

جمع بندی

خرابی پیستون یکی از مسائل رایج در خودروهای سواری همچون پراید است که می تواند تأثیرات جدی بر عملکرد و عمر موتور داشته باشد.

در این مطلب به علائمی که می توانند بیانگر خرابی پیستون باشند، اشاره کردیم. علائم شامل صدای بلند ناشی از سیستم ترموستات، کاهش قدرت موتور، کاهش فشار روغن، افزایش مصرف روغن موتور، افزایش دود خارج شده از اگزوز و لرزش موتور می باشد. همچنین بیان کردیم که خرابی پیستون می تواند ناشی از افزایش دمای موتور، نفوذ ذرات خارجی در سیستم سوخت و هوا، ساییدگی سیلندر و پیستون، خرابی رینگ های پیستون، ذوب شدگی و ترک خوردن پیستون و استفاده از سوخت نامناسب باشد.